Co nesmí chybět v chytré domácnosti?

Vaše domácnost se může stát chytrou postupně. Nejčastěji se začíná s regulací topení pomocí chytrých WiFi termostatů nebo radiatorových hlavic. Následuje chytré osvětlení a základní zabezpečení. To jsou menší postupné investice,které ušetří často mnoho peněz.

  • Vytápění
    Ovládání vytápění z vašeho smart phonu není vůbec složité. Stačí pořídit chytrý termostat nebo rovnou chytré termostatické hlavice a rázem můžete ovládat teplotu pro jednotlivé místnosti i denní dobu samostatně a také vzdáleně. Termostat pak vytápí na nižší teplotu, když v bytě nejste a přitopí, když se vracíte z práce, sníží teplotu pro zdravější spánek, ale přitopí vám na snídani. Pokud se vracíte nečekaně domů a venku je zima, stačí po cestě ve svém telefonu “otočit kolečkem” a vrátíte se do vyhřátého domova.

  • Chytré osvětlení 
    Chytré osvětlení by mělo být úsporné a neničit váš zrak. ze regulovat intenzitu i barevnost světla a to na základě denní doby i jednotlivých místností. Nejen v noci můžete zhasnout zapomenutá světla i na dálku. Jako ochranu proti zlodějům je také můžete automaticky nepravidelně rozsvěcet a zhášet, když jste na dovolené. Chytrou žárovku můžete kromě mobilu ovládat i klasickým vypínačem nebo hlasem. Stejně tak chytrým vypínačem můžete ovládat obyčejnou žárovku, dotykem, hlasem i mobilem.

  • Chytré detektory a sensory
    Profesionální chytré zabezpečení domu je již poměrně nákladné. Lze však začít i s levnějšími pomocníky jako je detektor úniku vody, který vás upozorní na mobil, že vám právě vytéká pračka a dá vám tak čas předejít větším škodám. Detektor otevřených oken a dveří je oblíbený v domech i na chatě. Upozorní na nečekané návštěvníky, ale také na něj lze navázat další scénáře - např. rozsvěcení a zhášení osvětlení nebo třeba zapnutí hudby.

  • Chytrý spínač
    Nepřehlédněte tuto šikovnou krabičku, která z vašeho starého spotřebiče může umět udělat spotřebič o něco chytřejší. O jeho stavu máte samozřejmě také přehled v telefonu a pokud jej zapojíte mezi spotřebič a elektrickou zásuvku, můžete nastavit například automatické zapínání v konkrétní čas nebo třeba ze staré lampy udělat lampu ovladatelnou hlasem.



Do chytré domácnosti dnes lze pořídit celou řadu dalších spotřebičů, posuďte již sami, zda chcete mít doma chytrý květináč a automatické krmení pro psa nebo jestli si některé radosti jako zalévání květin a čas se svým mazlíčkem ještě necháte pro sebe.