Jak postavit chytrou domácnost?

Už víte, co je chytrá domácnost. Nyní se podíváme na to, jak ji vybudovat. 

Pokud nepřipravujete projekt pro novostavbu, kde by se snadněji instalovalo velké množství kabelů - ale s myšlenkou chytré domácnosti si stále teprve pohráváte - podívejte se na (téměř) bezdrátové varianty.

  • Jednoúčelová sada
    Jednoúčelová sada je levná a snadná na instalaci - vybalíte, rozmístíte, zapnete. Jelikož ale sada plní pouze jeden účel, většinou není do budoucna rozšiřitelná. Např. alarm či termostat - můžete dokoupit bezpečnostní čidla nebo termohlavice, ale většinou budete potřebovat další aplikace. Čím více rozšíření, tím více aplikací. To ale není případ produktů Aluzan, kde jednoúčelové sady elegantně spojuje světově rozšířená aplikace Smart Life. 
    Aplikace Smart Life (Tuya Smart) řeší problém při rozšíření jednoúčelových sad. Tato aplikace umí propojit již více než 100 tisíc produktů, včetně všech termostatů, alarmů či žárovek z naší nabídky. Není tak třeba žádných dalších aplikací, centrální jednotky, ani kabelů. Výrobek spárujete s jedinou aplikací přes domácí wifi a je hotovo. Chytré scénáře si následně navolíte dle potřeby. 
  • Centrální jednotka
    Centrální jednotku připojíte na WiFi a následně s ní propojujete další a další zařízení. Centrální jednotky komunikují například na protokolu ZigBee nebo Z-wave. Všechna vaše domácí elektronika proto musí komunikovat na stejném protokolu. Instalace i nastavení je také poněkud komplikovanější.
  • Apple Homekit
    Tento systém nepotřebuje centrální jednotku, tou je iPhone nebo iPad. Podporovaná zařízení jsou označena logem “Works with Apple Homekit”. Nejste tedy závislí na žádném komunikačním protokolu. Můžete vybudovat komplexní chytrou domácnost ovládanou pomocí jedné aplikace, tak jako v případě aplikace Smart Life, která kromě mobilních telefonů s Androidem podporuje také iOS.

Kolik stojí chytrá domácnost?
S jednoúčelovými sadami lze začít přibližně od 1000Kč, u systémů s centrální jednotkou je potřeba počítat s výrazně vyšší investicí.

Přestavba "hloupé" domácnosti na chytrou nemusí být tak náročná, jak by se mohlo zdát. Ano, pokud budete chtít vlastní centrální jednotku a server, budete muset dům protkat spoustou kabelů. Ale pokud využijete bezdrátová řešení, nemusíte nic vrtat ani sekat do zdi.

Pokud již doma máte některá chytrá zařízení, chtěli byste další, ale máte obavu, že nebudou spolupracovat, stačí si stáhnout aplikaci IFTTT (If This Than That = Pokud se stane tohle, udělej tamto). Tato aplikace vytvoří komunikační most mezi vašemi zařízeními, resp. Mezi cloudovými službami nespolupracujících zařízení a aplikací. Se scénáři jako “když otevřu dveře, rozsviť světlo” bude vaše domácnost rázem chytřejší a pohodlnější. 

Všechna zařízení Aluzan můžete však ovládat v jedné aplikaci - a to ve Smart Life nebo Tuya Smart.

Co nesmí chybět v chytré domácnosti? Které produkty vybrat a jak začít? Čtěte v dalším článku.