Co je chytrá domácnost?

Chytrá domácnost je propojená síť veškeré elektroniky ve vašem bytě či domě, díky čemuž ji můžete různě automatizovat - a tím si zpříjemnit život. Začalo to chytrými telefony, nyní přes ně můžete ovládat vytápění, chlazení, větrání, stínění, zabezpečení, osvětlení, zábavní elektroniku i domácí spotřebiče.

Jednotlivé prvky komunikují s centrální jednotkou i mezi sebou navzájem, čímž vytvářejí chytré scénáře. Jsou to naprogramované postupné události, které mají nastat např. při ranním vstávaní nebo při příchodu z práce. Je mnoho věcí, na které lze snadno zapomenout - zapnutá světla nebo spotřebiče. Nyní si v telefonu otevřete aplikaci (např.Smart Life) a ihned máte přehled o svojí domácnosti - které spotřebiče jsou zapnuté (případně která světla), kolik je doma stupňů nebo se podíváte přes různé senzory a kameru, že je váš domov v pořádku.

Jaké jsou hlavní přednosti chytré domácnosti? 

  • Určitě je to snadné ovládání pomocí chytrého telefonu, nebo hlasem (díky Amazon Alexa či Google Assistant) - např. všechna světla v domě vypnete několika pohyby po displeji. 

  • Vytváření automatických scénářů pro různé události vám zjednoduší život. Rozsvěcení světel při příchodu z práce, zapnutí ranních spotřebičů chvíli před tím než vám zazvoní budík, aby vaše kuchyně voněla čerstvou kávou - už když do ní vejdete.
  • Zabezpečený domov a přehled o tom, co se v něm děje máte, ať jste kdekoli. Nemusíte se strachovat, že jste něco zapomněli vypnout. Podíváte se na mobil a máte jistotu. Kamery reagující na pohyb vás upozorní přímo na váš telefon, nebo rovnou upozorní policii (případně hasiče na popud kouřových, tepelných či plynových senzorů). Při trávení dovolené po delší dobu mimo domov, bude vaše chytrá domácnost jednoduše umět náhodně rozsvěcet a zhasínat vybraná světla nebo spotřebiče tak, aby to vypadalo, že jste doma a nezvané hosty nebude lákat - se o cokoliv pokoušet. 

  • Sníží se vaše náklady na domácnost. Například programované WiFi termostaty či radiátorové hlavice (dle aktuální denní doby nebo potřeb) regulují teplotu v jednotlivých místnostech. V době vaší nepřítomnosti pak udržují nižší teplotu.

Chytrou domácnost si snadno vytvoříte sami - a to i bez rekonstrukcí, nebo složitých instalací a komplikovaného vedení kabelů.

Jak tedy postavit chytrou domácnost? Čtěte v dalším článku.